Работа во Норвешка

Hорвешка е една од најдобрите земји за живеење во светот. Тоа е оценката на Комисијата на Обединетите Нации. На листата на држави кои нудат висок квалитет и стандард на урбано живеење, образование, долг животен век и бруто домашен производ води Норвешка. Оваа земја ја надмина Канада која водеше неколку години наназад. По неа се Австралија, Канада,  Шведска, Америка, Швајцарија, В.Британија. На дното е Сиера Леоне, Етиопија, Зимбамбве.

Во текот на целата своја бурна историја, овој народ се борел против тешките климатски услови за живеење. Северниот поларен круг ја сече земјата на средина. И главниот град Осло, кој се наоѓа на јужниот дел на Норвешка, се наоѓа на истата географска ширина како Грендланд, Аљаска и Камчатка, додека градот Хамерфест е најсеверен населен град на светот. Северниот дел на Норвешка не е населен бидејќи температурите се толку ниски (до -68С)  што физички човек не може да ги издржи. Преку 70% од континенталниот дел се планини, глечери, фјордови, езера и мочварни потопени површини.

Повеќе...

languages

FacebookTwitterYoutubeVkontakte

Tyxo.bg counter